Home Zupy Serowa zupa porowa z gorczycą

Serowa zupa porowa z gorczycą

by

Wspaniale kremowa zupa porowa z dodatkiem sera żółtego i zmielonej gorczycy. Najlepiej smakuje z pieczywem cebulowo-serowym lub orzechowym.

Składniki:

  • 700 g porów pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ziemniaki, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu podsmażać na margarynie i oliwie pory, cebulę, ziemniaki i marchew przez 10 minut, lub do czasu, aż będą miękkie.
  • Wymieszać gorczycę z mąką kukurydzianą i 1/2 szklanki wody. Odstawić.
  • Warzywa w garnku doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać mieszaninę gorczycy z mąką i 5 szklanek wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wmieszać kostkę rosołową, zmniejszyć ogień i gotować przez około 1 godzinę, aż ilość zupy zmniejszy się o połowę.
  • Zmiksować zupę w blenderze, ale nie na całkowicie gładko.
  • Wlać zupę z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wmieszać śmietanę i obydwa rodzaje sera. Podgrzewać, aż ser się stopi, ale nie zagotować. Podawać gorącą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

100 minut

Całkowity czas:

120 minut


Średnia 5 / 5 (1541 głosów)

related articles