Wspaniale kremowa zupa porowa z dodatkiem sera żółtego i zmielonej gorczycy. Najlepiej smakuje z pieczywem cebulowo-serowym lub orzechowym.
Składniki:
- 700 g porów pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 1 ziemniaki, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 i 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu podsmażać na margarynie i oliwie pory, cebulę, ziemniaki i marchew przez 10 minut, lub do czasu, aż będą miękkie.
- Wymieszać gorczycę z mąką kukurydzianą i 1/2 szklanki wody. Odstawić.
- Warzywa w garnku doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać mieszaninę gorczycy z mąką i 5 szklanek wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wmieszać kostkę rosołową, zmniejszyć ogień i gotować przez około 1 godzinę, aż ilość zupy zmniejszy się o połowę.
- Zmiksować zupę w blenderze, ale nie na całkowicie gładko.
- Wlać zupę z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wmieszać śmietanę i obydwa rodzaje sera. Podgrzewać, aż ser się stopi, ale nie zagotować. Podawać gorącą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
100 minut
Całkowity czas:
120 minut
Średnia 5 / 5 (1541 głosów)