Home Zupy Zupa krem z pokrzywy i szpinaku z borowikami

Zupa krem z pokrzywy i szpinaku z borowikami

by

Zdrowa i aromatyczna zupa, nie tylko dla amatorów zielonych liści – szpinak i pokrzywa w połączeniu z świeżymi leśnymi grzybami są wyśmienite!

Składniki:

  • 300 g świeżej pokrzywy
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Pokrzywę i szpinak opłukać, odłożyć po kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, dodać tymianek, kolendrę, sól i pieprz i gotować przez 10 minut.
  • Mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do zupy. Całość zmiksować na gładko.
  • Grzyby oczyścić, pokroić na duże kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy, wcisnąć też do niej sok z cytryny.
  • Zupę przed podaniem udekorować listkami pokrzywy i szpinaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1106 głosów)

related articles