Zdrowa i aromatyczna zupa, nie tylko dla amatorów zielonych liści – szpinak i pokrzywa w połączeniu z świeżymi leśnymi grzybami są wyśmienite!
Składniki:
- 300 g świeżej pokrzywy
- 300 g świeżego szpinaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pokrzywę i szpinak opłukać, odłożyć po kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, dodać tymianek, kolendrę, sól i pieprz i gotować przez 10 minut.
- Mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do zupy. Całość zmiksować na gładko.
- Grzyby oczyścić, pokroić na duże kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy, wcisnąć też do niej sok z cytryny.
- Zupę przed podaniem udekorować listkami pokrzywy i szpinaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1106 głosów)