Tylko cztery składniki – a tworzą przepyszną zupę. Rukiew wodną można znaleźć na targu, albo w supermarkecie, umytą i zapakowaną w woreczki. Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego lub drobiowego, wówczas smak będzie bogatszy.
Składniki:
- 200 g rukwi wodnej
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone z kostkę
- 250 ml creme fraiche
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 l wody
Przygotowanie:
- W rondelku na średnim ogniu rozgrzać masło; dodać rukiew i ziemniaki i smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 litr wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Przelać zupę do blendera i zmiksować.
- Tuż przed podaniem wmieszać creme fraiche.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (990 głosów)