Home Zupy Najlepsza zupa z rukwi wodnej

Najlepsza zupa z rukwi wodnej

by

Tylko cztery składniki – a tworzą przepyszną zupę. Rukiew wodną można znaleźć na targu, albo w supermarkecie, umytą i zapakowaną w woreczki. Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego lub drobiowego, wówczas smak będzie bogatszy.

Składniki:

  • 200 g rukwi wodnej
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone z kostkę
  • 250 ml creme fraiche
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  • W rondelku na średnim ogniu rozgrzać masło; dodać rukiew i ziemniaki i smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 litr wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Przelać zupę do blendera i zmiksować.
  • Tuż przed podaniem wmieszać creme fraiche.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (990 głosów)

related articles