Wielkanocny barszcz ukraiński w wersji wege.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli Jaś
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- olej do smażenia
- 1 opakowanie vege kiełbasek białych Polsoja
- 6 buraków
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
Przygotowanie:
- Kilka godzin wcześniej namoczyć fasolę, a następnie zmienić wodę i gotować do miękkości razem z pokrojonym na plasterki czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Gdy fasola będzie się gotować, podsmażyć na odrobinie oleju pokrojone w plastry vege kiełbaski.
- Do ugotowanej fasoli dodać umyte i pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować ok. 10 minut.
- Dodać passatę, podsmażone vege kiełbaski i zagotować.
- Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
120 minut
Średnia 5 / 5 (1147 głosów)