Home Zupy Zielony makaron szpinakowy

Zielony makaron szpinakowy

by

Ten zielony makaron szpinakowy ma bardzo ciekawą teksturę i smak – ale smakuje lepiej niż kupny makaron szpinakowy, bo jest świeży. Można go użyć do zup lub sosów – smakuje świetnie w obu wersjach. Przepis jest łatwy i zapewniam, że dostaniesz mnóstwo komplementów, kiedy podasz ten makaron!

Składniki:

  • 40 g (1 i 1/4 szklanki) szpinaku w liściach, porwanego na kawałki
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1/2 soli
  • 150 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej

Przygotowanie:

  • W garnku wymieszać szpinak z wodą. Przykryć garnek i gotować aż szpinak będzie bardzo miękki. Lekko przestudzić.
  • Przełożyć szpinak wraz z sokiem do pojemnika blendera, dodać jajko i sól, przykryć naczynie i zmiksować zawartość na gładką masę. Przełożyć masę do miski i dodać tyle mąki, żeby powstało dość gęste ciasto.
  • Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką. Wyrabiać przez 1 minutę. Rozwałkować bardzo cienko. Pozostawić na 20 minut. Luźno zrolować. Ponacinać paski o szerokości 0,5 cm. Rozwinąć ciasto. Przyciąć do pożądanej długości. Rozłożyć na kratce kuchennej żeby makaron wysechł. Pozostawić na 2 godziny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

120 minut


Średnia 5 / 5 (1467 głosów)

related articles