Ten zielony makaron szpinakowy ma bardzo ciekawą teksturę i smak – ale smakuje lepiej niż kupny makaron szpinakowy, bo jest świeży. Można go użyć do zup lub sosów – smakuje świetnie w obu wersjach. Przepis jest łatwy i zapewniam, że dostaniesz mnóstwo komplementów, kiedy podasz ten makaron!
Składniki:
- 40 g (1 i 1/4 szklanki) szpinaku w liściach, porwanego na kawałki
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 1/2 soli
- 150 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
Przygotowanie:
- W garnku wymieszać szpinak z wodą. Przykryć garnek i gotować aż szpinak będzie bardzo miękki. Lekko przestudzić.
- Przełożyć szpinak wraz z sokiem do pojemnika blendera, dodać jajko i sól, przykryć naczynie i zmiksować zawartość na gładką masę. Przełożyć masę do miski i dodać tyle mąki, żeby powstało dość gęste ciasto.
- Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką. Wyrabiać przez 1 minutę. Rozwałkować bardzo cienko. Pozostawić na 20 minut. Luźno zrolować. Ponacinać paski o szerokości 0,5 cm. Rozwinąć ciasto. Przyciąć do pożądanej długości. Rozłożyć na kratce kuchennej żeby makaron wysechł. Pozostawić na 2 godziny.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
120 minut
Średnia 5 / 5 (1467 głosów)