Home Zupy Tradycyjny rosół z makaronem

Tradycyjny rosół z makaronem

by

Urok tej zupy tkwi w jej prostocie. Składa się ona z makaronu, kawałków kurczaka i gotowanych warzyw. Rosół często podaje się chorym, jako potrawę wzmacniającą nadwątlone siły. Jeśli nie wykorzystasz od razu całego ugotowanego mięsa, możesz je podać następnego dnia zamiast wędliny do kanapek.

Składniki:

  • 125 g spaghetti lub linguine, połamanego na 5 cm kawałki
  • 1 marchewka, przepołowiona i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, cienko pokrojona
  • 55 g małych różyczek brokułów
  • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki świeżych listków tymianku

Przygotowanie:

  • Najpierw ugotować rosół. Włożyć kawałki kurczaka do dużego garnka z grubym dnem. Dodać cebulę, marchewkę i seler i zalać 2 litrami zimnej wody (powinna ona przykryć wszystkie składniki). Doprowadzić do wrzenia i zdjąć tworzącą się szumowinę.
  • Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Dodać bouquet garni, ziarenka pieprzu i 1 łyżkę soli. Uchylić pokrywkę i gotować na małym ogniu 1 godzinę, szumując, jeśli jeszcze trzeba. Po 30–40 minutach sprawdzić, czy kurczak, nakłuty ostrzem noża w okolicy stawów, wydziela przezroczysty sok. Jeśli tak, wyjąć mięso na talerz.
  • Przykryć duży durszlak wilgotną gazą i umieścić go nad żaroodporną miską. Przecedzić rosół. Wyrzucić warzywa i inne pozostałości. Wypłukać garnek, w którym gotował się kurczak. Wlać 1,5 litra rosołu. Zebrać z powierzchni nadmiar tłuszczu. Resztę rosołu ostudzić i zamrozić – przyda się do innych potraw.
  • Kiedy kurczak ostygnie, usunąć kości. Pokroić 225 g kurczaka na małe kawałki, przeznaczone do zupy. Resztę kurczaka można wykorzystać na przykład do kanapek lub sałatki.
  • Doprowadzić rosół do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać makaron i marchewkę i gotować na małym ogniu 4 minuty. Dodać seler, różyczki brokułów oraz kukurydzę i gotować kolejne 5 minut lub do czasu, aż makaron i warzywa zmiękną.
  • Włożyć do zupy kurczaka z przyprawami i podgrzać. Posypać natką pietruszki i tymiankiem. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

45 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

135 minut


Średnia 5 / 5 (2550 głosów)

related articles