Urok tej zupy tkwi w jej prostocie. Składa się ona z makaronu, kawałków kurczaka i gotowanych warzyw. Rosół często podaje się chorym, jako potrawę wzmacniającą nadwątlone siły. Jeśli nie wykorzystasz od razu całego ugotowanego mięsa, możesz je podać następnego dnia zamiast wędliny do kanapek.
Składniki:
- 125 g spaghetti lub linguine, połamanego na 5 cm kawałki
- 1 marchewka, przepołowiona i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łodyga selera naciowego, cienko pokrojona
- 55 g małych różyczek brokułów
- 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki świeżych listków tymianku
Przygotowanie:
- Najpierw ugotować rosół. Włożyć kawałki kurczaka do dużego garnka z grubym dnem. Dodać cebulę, marchewkę i seler i zalać 2 litrami zimnej wody (powinna ona przykryć wszystkie składniki). Doprowadzić do wrzenia i zdjąć tworzącą się szumowinę.
- Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Dodać bouquet garni, ziarenka pieprzu i 1 łyżkę soli. Uchylić pokrywkę i gotować na małym ogniu 1 godzinę, szumując, jeśli jeszcze trzeba. Po 30–40 minutach sprawdzić, czy kurczak, nakłuty ostrzem noża w okolicy stawów, wydziela przezroczysty sok. Jeśli tak, wyjąć mięso na talerz.
- Przykryć duży durszlak wilgotną gazą i umieścić go nad żaroodporną miską. Przecedzić rosół. Wyrzucić warzywa i inne pozostałości. Wypłukać garnek, w którym gotował się kurczak. Wlać 1,5 litra rosołu. Zebrać z powierzchni nadmiar tłuszczu. Resztę rosołu ostudzić i zamrozić – przyda się do innych potraw.
- Kiedy kurczak ostygnie, usunąć kości. Pokroić 225 g kurczaka na małe kawałki, przeznaczone do zupy. Resztę kurczaka można wykorzystać na przykład do kanapek lub sałatki.
- Doprowadzić rosół do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać makaron i marchewkę i gotować na małym ogniu 4 minuty. Dodać seler, różyczki brokułów oraz kukurydzę i gotować kolejne 5 minut lub do czasu, aż makaron i warzywa zmiękną.
- Włożyć do zupy kurczaka z przyprawami i podgrzać. Posypać natką pietruszki i tymiankiem. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
45 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
135 minut
Średnia 5 / 5 (2550 głosów)