Pyszna, pożywna zupa z kurczakiem, brokułami i żółtym serem. Doskonała na jesień i zimę, zwłaszcza z dodatkiem śmietany.
Składniki:
- 110 g masła
- 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
- 2,5 l wody
- 3 kostki rosołowe drobiowe
- 1 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w niedużą kostkę
Przygotowanie:
- W rondelku na średnim ogniu stopić masło. Stale mieszając dodać mąkę, aż powstanie gęsta zasmażka. Zdjąć z ognia i odstawić.
- W dużym garnku na zupę wymieszać wodę z kostkami rosołowymi, kawałkami kurczaka, brokułem, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.Zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45 minut.
- Wmieszać zasmażkę, po odrobinie na raz, aby zupa zgęstniała. Gotować przez 5 minut, a następnie zmniejszyć ogień i wmieszać śmietanę. Dodać ser, po 1 szklance na raz i mieszać, aż ser się stopi.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1172 głosów)