Home Zupy Zupa z kurkami

Zupa z kurkami

by

Do tej zupy można też dodać borowiki – wtedy smak będzie ciekawszy. Uwielbiam ją gotować w sezonie na kurki!

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 l wody lub bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • Kurki dobrze oczyścić, pokroić na małe plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać kurki i smażyć przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku doprowadzić do wrzenia bulion (lub wodę), dodać ziemniaki i smażoną cebulę z kurkami. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki. Gotować przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z kwaśną śmietaną.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1107 głosów)

related articles