Do tej zupy można też dodać borowiki – wtedy smak będzie ciekawszy. Uwielbiam ją gotować w sezonie na kurki!
Składniki:
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 2 l wody lub bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Kurki dobrze oczyścić, pokroić na małe plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać kurki i smażyć przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku doprowadzić do wrzenia bulion (lub wodę), dodać ziemniaki i smażoną cebulę z kurkami. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki. Gotować przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z kwaśną śmietaną.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1107 głosów)