Zupa z kurek to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań późnego lata i wczesnej jesieni. Tak naprawdę wychodzi jednak dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych, o ile tylko odpowiednio potraktujemy zamrożone grzyby (podczas rozmrażania należy je bardzo dobrze sparzyć wrzątkiem). Zupa ma oryginalny, zarazem łagodny i wyrazisty smak. Jest też łatwa i mało czasochłonna do zrobienia.
Składniki:
- 1 średnia marchewka (150 g)
- kawałek (150 g) selera
- 1 mała cebula (120 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 nieduże ziemniaki (350 g)
- 250 g kurek (mogą być również mrożone)
Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt grube słupki. Cebulę dość drobno siekamy, czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2 cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę i czosnek. Smażymy intensywnie przez 4-5 minut.
Kurki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do zupy kilka minut po ziemniakach. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem do miękkości ziemniaków (zwykle nie więcej niż 10-15 minut).
Dolewamy śmietanę, dokładnie mieszając ją z zupą, ale już jej nie gotując. W razie potrzeby zupę dosalamy do smaku pod koniec gotowania oraz ponownie i ostatecznie pół godziny później. Podajemy na ciepło z posiekanym świeżym koperkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
85 minut
Średnia 5 / 5 (2417 głosów)