Home Zupy Łatwa zupa dyniowa

Łatwa zupa dyniowa

by

Szybka i prosta zupa-krem, doskonała na chłodne, zimowe miesiące. Podawać z łyżką greckiego jogurtu i świeżym chlebem.

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni, pokrojonego na niewielkie kawałki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Do garnka włożyć dynię i dodać 1/3 bulionu drobiowego. Przykryć i gotować przez 15 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
  • Zdjąć z ognia i zmiksować w blenderze. Dodać pozostały bulion, cukier, sól i pieprz. Gotować jeszcze kilka minut.
  • Podawać na gorąco z jogurtem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (876 głosów)

related articles