Szybka i prosta zupa-krem, doskonała na chłodne, zimowe miesiące. Podawać z łyżką greckiego jogurtu i świeżym chlebem.
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni, pokrojonego na niewielkie kawałki
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do garnka włożyć dynię i dodać 1/3 bulionu drobiowego. Przykryć i gotować przez 15 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
- Zdjąć z ognia i zmiksować w blenderze. Dodać pozostały bulion, cukier, sól i pieprz. Gotować jeszcze kilka minut.
- Podawać na gorąco z jogurtem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (876 głosów)