Zupa krem z zielonego groszku którą się robi błyskawicznie, a potem miksuje na krem. Ma piękny kolor i wspaniale smakuje.
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 1 szczypta soli
- 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 700 ml wody
Przygotowanie:
- W garnku na zupę rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać szczyptę soli, ziemniaki i zalać wszystko wodą. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut, aż będzie miękki. Mrożony groszek będzie gotował się trochę dłużej od świeżego.
- Dodać pozostałą wodę i zmiksować zupę w blenderze. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać śmietanę z łyżką wody i nakładać na wierzch zupy w talerzach tworząc dekoracyjne wzory.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1101 głosów)