Ta zupa jest idealnym wstępem do pełnego greckiego posiłku, można też zjeść jej dużą miskę i potraktować to jako cały posiłek. Podawać ze świeżymi chlebkami pita, a goście na pewno będą zadowoleni!
Składniki:
- 2 l bulionu drobiowego
- 120 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny
- 60 g startej marchwi
- 80 g drobno posiekanej cebuli
- 60 g drobno pokrojonego selera naciowego
- 6 łyżek bulionu drobiowego w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlać bulion z kurczaka, dodać sok z cytryny, marchew, cebulę, seler, bulion w proszku i biały pieprz. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
- Wymieszać masło z mąką, a następnie stopniowo dodawać do zupy. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut, często mieszając.
- W tym czasie ubić żółtka aż będą miały jasny kolor. Stopniowo dodawać po trochu gorącej zupy do żółtek, cały czas mieszając. Wlać mieszaninę z żółtkami do zupy i podgrzać. Dodać ryż i kurczaka. Nalewać gorącą zupę do miseczek i udekorować plasterkami cytryny.
Porcja dla:
16 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1853 głosów)