Home Zupy Grecka zupa z kurczakiem i z cytryną

Grecka zupa z kurczakiem i z cytryną

by admin

Ta zupa jest idealnym wstępem do pełnego greckiego posiłku, można też zjeść jej dużą miskę i potraktować to jako cały posiłek. Podawać ze świeżymi chlebkami pita, a goście na pewno będą zadowoleni!

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 120 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny
  • 60 g startej marchwi
  • 80 g drobno posiekanej cebuli
  • 60 g drobno pokrojonego selera naciowego
  • 6 łyżek bulionu drobiowego w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka wlać bulion z kurczaka, dodać sok z cytryny, marchew, cebulę, seler, bulion w proszku i biały pieprz. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
  • Wymieszać masło z mąką, a następnie stopniowo dodawać do zupy. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut, często mieszając.
  • W tym czasie ubić żółtka aż będą miały jasny kolor. Stopniowo dodawać po trochu gorącej zupy do żółtek, cały czas mieszając. Wlać mieszaninę z żółtkami do zupy i podgrzać. Dodać ryż i kurczaka. Nalewać gorącą zupę do miseczek i udekorować plasterkami cytryny.

Porcja dla:

16 osób

Czas przygotowania:


25 minut

Czas gotowania:


40 minut

Całkowity czas:


65 minut


Średnia 5 / 5 (1853 głosów)

related articles