Wspaniały żurek nie tylko na Wielkanoc. Gotowany na wędzonej kości, z dodatkiem kiełbasy i suszonych grzybów, podawany z jajkiem.
Składniki:
- 700 g wędzonej kości schabowej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 grzyby suszone
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
- Kość schabową włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, cebulę i czosnek. Zalać 1,5 litra wody i gotować przez około godzinę.
- Z żurku wyjąć kości i oskubać je z mięsa, dodać do żurku. Kiełbasę pokroić na kawałki, dodać zakwas i gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Jajka obrać i przekroić na pół. Chrzan zetrzeć prosto do talerza, dodać połówkę jajka i nalewać żurek.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1053 głosów)