Home Zupy Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce

by

Wspaniały żurek nie tylko na Wielkanoc. Gotowany na wędzonej kości, z dodatkiem kiełbasy i suszonych grzybów, podawany z jajkiem.

Składniki:

  • 700 g wędzonej kości schabowej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 grzyby suszone
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

  • Kość schabową włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, cebulę i czosnek. Zalać 1,5 litra wody i gotować przez około godzinę.
  • Z żurku wyjąć kości i oskubać je z mięsa, dodać do żurku. Kiełbasę pokroić na kawałki, dodać zakwas i gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Jajka obrać i przekroić na pół. Chrzan zetrzeć prosto do talerza, dodać połówkę jajka i nalewać żurek.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1053 głosów)

related articles