Home Zupy Chowder rybny Darlene

Chowder rybny Darlene

by

Szybki i bardzo prosty chowder. Można go jeść jako danie główne lub jako przystawkę. Ja czasami dodaję wraz z ziemniakami startą marchew żeby dodać walorów estetycznych (nie zmienia smaku zupy).

Składniki:

  • 4 łyżki margaryny
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 l (4 szkl.) wody
  • 450 g słodkiej kukurydzy z puszki
  • 1200 ml (ok. 5 szkl.) mleka
  • 1 kg filetów z dorsza, pokrojonych w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Roztopić masło lub margarynę w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 do 10 minut aż zmięknie. Dodać ziemniaki i wodę i gotować jeszcze 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Dodać kukurydzę i mleko i dobrze wymieszać całość. Wreszcie, dodać ryby, dobrze wymieszać i pozostawić na ogniu aby zupa dobrze się zagrzała, na około 10 do 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1195 głosów)

related articles