Szybki i bardzo prosty chowder. Można go jeść jako danie główne lub jako przystawkę. Ja czasami dodaję wraz z ziemniakami startą marchew żeby dodać walorów estetycznych (nie zmienia smaku zupy).
Składniki:
- 4 łyżki margaryny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 l (4 szkl.) wody
- 450 g słodkiej kukurydzy z puszki
- 1200 ml (ok. 5 szkl.) mleka
- 1 kg filetów z dorsza, pokrojonych w kostkę
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Roztopić masło lub margarynę w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 do 10 minut aż zmięknie. Dodać ziemniaki i wodę i gotować jeszcze 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Dodać kukurydzę i mleko i dobrze wymieszać całość. Wreszcie, dodać ryby, dobrze wymieszać i pozostawić na ogniu aby zupa dobrze się zagrzała, na około 10 do 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1195 głosów)