Home Zupy Zupa z małży

Zupa z małży

by

Wspaniale rozgrzewający tradycyjny amerykański chowder. Prosta i szybka zupa, wyśmienicie kremowa. Zamiast boczku, można dodać gotowaną szynkę.

Składniki:

  • 4 plastry bekonu, pokrojonego w kostkę
  • 1,5 szklanki (240 g) cebuli, posiekanej
  • 1,5 szklanki (355 ml) wody
  • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • W dużym garnku, na wolnym ogniu, podsmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Dolać wodę, włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą rozgotowane (sprawdzić widelcem).
  • Dodać śmietanę i masło. Małże odcedzić, zalewę zachować. Dodać do zupy małże i 1/2 zalewy, wymieszać. Gotować przez 5 minut, ale nie pozwolić, żeby zawrzało.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1117 głosów)

related articles