Wspaniale rozgrzewający tradycyjny amerykański chowder. Prosta i szybka zupa, wyśmienicie kremowa. Zamiast boczku, można dodać gotowaną szynkę.
Składniki:
- 4 plastry bekonu, pokrojonego w kostkę
- 1,5 szklanki (240 g) cebuli, posiekanej
- 1,5 szklanki (355 ml) wody
- 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- W dużym garnku, na wolnym ogniu, podsmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Dolać wodę, włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą rozgotowane (sprawdzić widelcem).
- Dodać śmietanę i masło. Małże odcedzić, zalewę zachować. Dodać do zupy małże i 1/2 zalewy, wymieszać. Gotować przez 5 minut, ale nie pozwolić, żeby zawrzało.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1117 głosów)