Home Zupy Zupa jarzynowa z kurczakiem i masłem orzechowym

Zupa jarzynowa z kurczakiem i masłem orzechowym

by

Masło orzechowe dodaje czegoś wspaniałego, a tak naprawdę zupa nie smakuje tym masłem. NAJLEPSZA zupa jaką kiedykolwiek jadłam.

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 280 g gotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 155 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 130 g marchwi, pokrojonej w kostkę
  • 125 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 90 g różyczek brokuła
  • 240 g pomidorów z puszki, drobno pokrojonych
  • 60 g drobno pokrojonego selera naciowego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na zupę wymieszać bulion drobiowy z ziemniakami i marchwią. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać cukinię, brokuły, pomidory, seler, cebulę, paprykę i czosnek. Gotować na wolnym ogniu przez około 8 minut.
  • Dodać masło orzechowe, pietruszkę, sól i pieprz; mieszać aż masło orzechowe całkowicie się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1307 głosów)

related articles