Wspaniała zupa z delikatnych szparagów. Można użyć zielonych, albo białych. Smak będzie się nieco różnił, ale nadal będzie pyszna!
Składniki:
- 700 g świeżych zielonych szparagów
- 250 g posiekanej cebuli
- 6 łyżek masła
- 1 szczypta soli
- 6 łyżek (45 g) mąki pszennej
- 2 szklanki (500 ml) wody
Przygotowanie:
- Odkroić twarde końcówki szparagów. Czubki odłamać i odłożyć. Łodygi posiekać z grubsza.
- Na patelni lekko rozgrzać masło, dodać łodygi szparagów i cebulę, lekko posolić i smażyć przez 8 do 10 minut.
- Gdy cebula się zeszkli posypać warzywa mąką. Smażyć na najmniejszym ogniu, stale mieszając, przez 5 do 8 minut.
- Stale mieszając, powoli dodać wodę lub bulion. Gotować przez 8 do 10 minut, często mieszając, aż zupa zgęstnieje. Lekko przestudzić.
- Zmiksować zupę w blenderze partiami, dodając mleko.
- Wlać zmiksowaną zupę z powrotem do garnka o grubym dnie, lub ustawionego na garnku z wrzącą wodą. Dodać koperek, 1 łyżeczkę soli, pieprz i sos tamari. Podgrzać, ale nie zagotować!
- W czasie, gdy zupa będzie się gotować, ugotować końcówki szparagów w wodzie. Gotować przez ok. 2 minuty: mają być miękkie, ale nadal zielone; odcedzić. Dodać do zupy.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1625 głosów)