Home Zupy Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

by

Wspaniała zupa z delikatnych szparagów. Można użyć zielonych, albo białych. Smak będzie się nieco różnił, ale nadal będzie pyszna!

Składniki:

  • 700 g świeżych zielonych szparagów
  • 250 g posiekanej cebuli
  • 6 łyżek masła
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżek (45 g) mąki pszennej
  • 2 szklanki (500 ml) wody

Przygotowanie:

  • Odkroić twarde końcówki szparagów. Czubki odłamać i odłożyć. Łodygi posiekać z grubsza.
  • Na patelni lekko rozgrzać masło, dodać łodygi szparagów i cebulę, lekko posolić i smażyć przez 8 do 10 minut.
  • Gdy cebula się zeszkli posypać warzywa mąką. Smażyć na najmniejszym ogniu, stale mieszając, przez 5 do 8 minut.
  • Stale mieszając, powoli dodać wodę lub bulion. Gotować przez 8 do 10 minut, często mieszając, aż zupa zgęstnieje. Lekko przestudzić.
  • Zmiksować zupę w blenderze partiami, dodając mleko.
  • Wlać zmiksowaną zupę z powrotem do garnka o grubym dnie, lub ustawionego na garnku z wrzącą wodą. Dodać koperek, 1 łyżeczkę soli, pieprz i sos tamari. Podgrzać, ale nie zagotować!
  • W czasie, gdy zupa będzie się gotować, ugotować końcówki szparagów w wodzie. Gotować przez ok. 2 minuty: mają być miękkie, ale nadal zielone; odcedzić. Dodać do zupy.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1625 głosów)

related articles