Home Zupy Francuska zupa wiosenna

Francuska zupa wiosenna

by

Przygotowuję tę zupę w trakcie sezonu na szparagi, kiedy w ogródku mojego męża jest ich dużo. Smakuje bardzo świeżo, a im dłużej stoi w garnku, tym jest lepsza.

Składniki:

  • 55 g masła
  • 455 g pora, posiekanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 l wody
  • 3 duże ziemniaki, drobno pokrojone
  • 2 duże marchewki, drobno pokrojone

Przygotowanie:

  • Roztopić masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać pora i cebulę, gotować aż zmiękną.
  • Dodać wodę, ziemniaki, marchew, szparagi i ryż. Doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa i ryż będą miękkie.
  • Wmieszać szpinak i śmietanę i gotować jeszcze przez około 5 minut, a następnie podawać.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1044 głosów)

related articles