Przygotowuję tę zupę w trakcie sezonu na szparagi, kiedy w ogródku mojego męża jest ich dużo. Smakuje bardzo świeżo, a im dłużej stoi w garnku, tym jest lepsza.
Składniki:
- 55 g masła
- 455 g pora, posiekanego
- 1 cebula, posiekana
- 2 l wody
- 3 duże ziemniaki, drobno pokrojone
- 2 duże marchewki, drobno pokrojone
Przygotowanie:
- Roztopić masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać pora i cebulę, gotować aż zmiękną.
- Dodać wodę, ziemniaki, marchew, szparagi i ryż. Doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa i ryż będą miękkie.
- Wmieszać szpinak i śmietanę i gotować jeszcze przez około 5 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1044 głosów)