Samodzielne ugotowanie szpecli nie wymaga żadnej tajemnej wiedzy. Można do nich dodać ulubiony sos, albo na przykład podsmażoną cebulkę, starty ser, a następnie zapiec w piekarniku, żeby ser się stopił i przyrumienił. Pycha!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (lub więcej, w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 125 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku zagłębienie. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do zagłębienia w mące. Zmiksować całość, zaczynając od środka i przesuwając mikser w kierunku brzeg��w miski. Stopniowo dodawać wodę. W zależności od wielkości użytych jajek, być może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki. Wyrabiać ciasto mikserem, aż powstaną bąbelki i będzie się łatwo odlepiać od miski. Cierpliwości – to może zająć nawet 10 minut lub więcej. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ognień. Około 1/6 ciasta ułożyć na krótszym końcu deski do krojenia i za pomocą dużego noża odcinać je, wrzucając wprost do gotującej delikatnie wody. Gotować tylko niedużą ilość klusek na raz; muszą mieć dużo miejsca w wodzie, żeby się nie posklejały. Można je też wyciskać ze specjalnej praski, dzięki czemu będą miały jednakowy kształt. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1692 głosów)