Kwintesencja tajskiej kokosowej zupy na bazie kurczaka. Sos rybny to przyprawa azjatycka, którą można kupić w sklepie z żywnością azjatycką.
Składniki:
- 340 g mięsa z kurczaka, bez kości i skóry
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 400 g mleka kokosowego
- 2 szkl. wody
- 2 łyżki rozgniecionego świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu rybnego
Przygotowanie:
- Pokroić kurczaka na cienkie paseczki i podsmażyć na oleju przez 2-3 minuty aż kurczak będzie biały.
- Wlać do garnka mleko kokosowe i wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Dodać imbir, sos rybny, sok z limonki, pieprz cayenne i kurkumę. Gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie gotowy, około 10-15 minut.
- Posypać cebulką i świeżą kolendrą i podawać gorącą.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1053 głosów)