Home Zupy Tom Ka Gai (kokosowa zupa z kurczakiem)

Tom Ka Gai (kokosowa zupa z kurczakiem)

by

Kwintesencja tajskiej kokosowej zupy na bazie kurczaka. Sos rybny to przyprawa azjatycka, którą można kupić w sklepie z żywnością azjatycką.

Składniki:

  • 340 g mięsa z kurczaka, bez kości i skóry
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g mleka kokosowego
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki rozgniecionego świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:

  • Pokroić kurczaka na cienkie paseczki i podsmażyć na oleju przez 2-3 minuty aż kurczak będzie biały.
  • Wlać do garnka mleko kokosowe i wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Dodać imbir, sos rybny, sok z limonki, pieprz cayenne i kurkumę. Gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie gotowy, około 10-15 minut.
  • Posypać cebulką i świeżą kolendrą i podawać gorącą.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1053 głosów)

related articles