Ta pożywna orientalna zupa jest pełna warzyw i makaronu. Rozgrzewająca, świetna do spożycia podczas zimnych dni.
Składniki:
- 15 g suszonych grzybów shiitake
- 100 ml wrzątku
- 1 l wywaru wołowego
- 4 świeże listki limonki, porwane na kawałki
- 1 łodyżka palczatki cytrynowej, pokrojona na 3 kawałki
- 1 ząbek czosnku, wycinięty
- 1 czerwona papryczka chili, posiekana
- 2,5 cm świeżego imbiru, startego
- 15 g świeżej kolendry
- 150 g marchewki
Przygotowanie:
- Włożyć grzyby do małej miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
- Wlać wywar do dużego rondla. Dodać listki limonki, palczatkę cytrynową, czosnek, chili i imbir. Oderwać listki kolendry od łodyżki i odłożyć je na później. Posiekać łodyżkę i dodać do wywaru.
- Przykryć rondel i doprowadzić wywar do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na maleńki. Gotować 10 minut, a przez ten czas przygotować warzywa oraz mięso.
- Odcedzić grzyby, wlać płyn do gotującego się wywaru. Przekroić grzyby wzdłuż na połówki. Pokroić marchewkę, pora i selera naciowego na kawałki długości 5 cm. Przekroić strączki groszku cukrowego wzdłuż na pół i drobno poszatkować liście kapusty pekińskiej. Pokroić mięso w cienkie paski o szerokości około 1 cm.
- Wyjąć z rosołu listki limonki i palczatkę. Doprowadzić wywar z powrotem do wrzenia, a następnie wrzucić marchewkę, pora i selera naciowego. Przykryć i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i zwiększyć ogień.
- Gdy tylko wywar zacznie wrzeć, pokruszyć makaron i wrzucić do rondla. Dodać grzyby i mięso, doprowadzić do delikatnego wrzenia i gotować minutę bez przykrycia. Starannie wymieszać, a następnie dodać groszek cukrowy i kapustę pekińską.
- Dodać skórkę i sok z limonki oraz sos rybny i starannie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby dodać więcej sosu rybnego.
- Nałożyć do misek makaron, mięso i warzywa łyżką cedzakową. Zalać rosołem, posypać listkami kolendry i podawać natychmiast.
- Inne propozycje. Zamiast grzybów shiitake można dodać 50 g pokrojonych w plasterki pieczarek oraz dodać o 100 ml wywaru więcej. Niskotłuszczowe mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mleczkiem kokosowym. Zupa smakuje równie dobrze z kurczakiem. Ugotować 900 ml wywaru z kurczaka razem z tajskimi dodatkami smakowymi, dodać paseczki marchewki i 100 g miniaturowych kolb kukurydzy, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (nie dodawać porów i selera naciowego). Gotować na maleńkim ogniu 5 minut. Dodać 4 filety z udek kurczaka (bez kości i skóry), pokrojone w paseczki, namoczone grzyby shiitake wraz z płynem oraz 50 g posiekanej natki pietruszki. Starannie wymieszać, przykryć i gotować około 3 minut. Dodać mleczko kokosowe, 150 g ugotowanego chińskiego makaronu, groszek cukrowy i kapustę pekińską. Wymieszać i gotować na małym ogniu 3 minuty, aż kurczak będzie gotowy, a warzywa miękkie. Dodać sok i skórkę z limonki, sos rybny i listki kolendry.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (3467 głosów)