Home Zupy Canja – zupa portugalska

Canja – zupa portugalska

by

Smak Portugalii, ta prosta zupa z dodatkiem ryżu, pomidorów, marchewki i pokrojonej wędliny jest wyśmienita!

Składniki:

  • 1400 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości
  • 1 cebula, posiekana
  • 1400 ml bulionu drobiowego
  • 1/4 szkl. ryżu długoziarnistego
  • 140 g pomidorów, obranych, bez nasion i posiekanych

Przygotowanie:

  • Umieścić w dużej patelni kurczaka, cebulę i bulion drobiowy. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kurczak będzie miękki, około 45 minut. Wyłożyć kurczaka na talerz na odstawić na bok. Przecedzić bulion przez sitko, wyrzucić cebulę i wybrać z powierzchni jak najwięcej tłuszczu.
  • Wypłukać patelnię i z powrotem wlać bulion. Dodać ryż, pomidory i marchewkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki, około 25 minut.
  • Kiedy kurczak ostygnie pokroić go w paski wielkości 1,5 x 4,5 cm. Z powrotem wrzucić kurczaka razem z wędliną do zupy i gotować tylko tak długo aby wszystko podgrzać. Dodać natkę pietruszki i podawać.

Porcja dla:

6 osób


Średnia 5 / 5 (1251 głosów)

related articles