Smak Portugalii, ta prosta zupa z dodatkiem ryżu, pomidorów, marchewki i pokrojonej wędliny jest wyśmienita!
Składniki:
- 1400 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości
- 1 cebula, posiekana
- 1400 ml bulionu drobiowego
- 1/4 szkl. ryżu długoziarnistego
- 140 g pomidorów, obranych, bez nasion i posiekanych
Przygotowanie:
- Umieścić w dużej patelni kurczaka, cebulę i bulion drobiowy. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kurczak będzie miękki, około 45 minut. Wyłożyć kurczaka na talerz na odstawić na bok. Przecedzić bulion przez sitko, wyrzucić cebulę i wybrać z powierzchni jak najwięcej tłuszczu.
- Wypłukać patelnię i z powrotem wlać bulion. Dodać ryż, pomidory i marchewkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki, około 25 minut.
- Kiedy kurczak ostygnie pokroić go w paski wielkości 1,5 x 4,5 cm. Z powrotem wrzucić kurczaka razem z wędliną do zupy i gotować tylko tak długo aby wszystko podgrzać. Dodać natkę pietruszki i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Średnia 5 / 5 (1251 głosów)