To wspaniała zupa-krem z kurczaka z dzikim ryżem. Wspaniała jako przystawka lub danie główne.
Składniki:
- 215 g dzikiego ryżu
- 1400 g całego kurczaka, pociętego na kawałki
- 1700 ml (7 szkl.) wody
- 120 g drobno pokrojonego selera naciowego
- 160 g drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 70 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
- Ugotować dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zdjąć z ognia około 15 minut przed końcem gotowania. Odsączyć nadmiar wody, odstawić.
- Do garnka na zupę, stojącego na dużym ogniu, wlać wodę i włożyć kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut lub do momentu gdy kurczak będzie ugotowany i miękki. Wyjąć kurczaka z garnka i odstawić do ostygnięcia. Odlać bulion z garnka i odłożyć na później. Gdy kurczak ostygnie oddzielić mięso od kości, pokroić je na niewielkie kawałki i odłożyć. Tłuszcz i kości wyrzucić.
- W tym samym garnku, na średnim ogniu, przez 5 minut podsmażać w oleju seler i cebulę. Dodać pieczarki, przykryć. Gotować 5 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Wlać bulion z powrotem do garnka, a następnie dodać częściowo ugotowany dziki ryż. Dodać bulion w proszku, biały pieprz i sól, a następnie gotować przez 15 minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
- W tym czasie w średnim rondlu, na średnim ogniu, stopić margarynę. Dodać mąkę, mieszając na gładką masę. Mieszając trzepaczką dodać mleko i gotować, aż na mieszaninie pojawią się bąbelki i stanie się gęsta. Dodać trochę ugotowanego rosołu, stale mieszając, a następnie, mieszając, dodać całą mieszankę z mlekiem do bulionu.
- Dodać odłożone mięso drobiowe i białe wino. Pozostawić na ogniu na około 15 minut by zupa była gorąca.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
115 minut
Całkowity czas:
135 minut
Średnia 5 / 5 (2232 głosów)