Home Zupy Zupa-krem z dyni

Zupa-krem z dyni

by

To wspaniały sposób na dynię. Zupa jest kremowa, gęsta i przepyszna! Podawać ze świeżymi bułeczkami z masłem.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 100 g cebuli, drobno posiekanej
  • 1 kg miąższu dyni, posiekanego
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • sól i biały pieprz
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml śmietany do zup
  • 2 łyżki creme fraiche

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać dynię i ziemniaki i podsmażać przez kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem i dodać bulion. Gotować zupę na małym ogniu przez około 15-20 minut. Jeśli jest zbyt gęsta – dodać więcej bulionu.
  • Zmiksować zupę w blenderze. Na koniec wmieszać śmietanę i podgrzać całość, ale nie doprowadzić do wrzenia.
  • Dekorować odrobiną creme fraiche.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1093 głosów)

related articles