To wspaniały sposób na dynię. Zupa jest kremowa, gęsta i przepyszna! Podawać ze świeżymi bułeczkami z masłem.
Składniki:
- 50 g masła
- 100 g cebuli, drobno posiekanej
- 1 kg miąższu dyni, posiekanego
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- sól i biały pieprz
- 500 ml bulionu
- 250 ml śmietany do zup
- 2 łyżki creme fraiche
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać dynię i ziemniaki i podsmażać przez kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem i dodać bulion. Gotować zupę na małym ogniu przez około 15-20 minut. Jeśli jest zbyt gęsta – dodać więcej bulionu.
- Zmiksować zupę w blenderze. Na koniec wmieszać śmietanę i podgrzać całość, ale nie doprowadzić do wrzenia.
- Dekorować odrobiną creme fraiche.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1093 głosów)