Uwielbiam tę zupę – najlepsza na chłodniejsze dni, bo fantastycznie rozgrzewa. Z dodatkiem koniaku i sherry. Można całość zmiksować na krem, albo część krewetek zostawić niech sobie w zupie pływają!
Składniki:
- 600 g krewetek
- 3,5 szklanki wywaru rybnego
- 6 pieczarek
- 3 łyżki oliwy
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml koniaku
Przygotowanie:
- Krewetki obrać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pancerzyki wrzucić do garnka, zalać wywarem i gotować przez 20 minut. Przecedzić.
- Pieczarki, pora i czosnek pokroić w plasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć kolejno dodając czosnek, pieczarki i pora, cały czas mieszając. Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać koniak, sherry i przecedzony wywar, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Odstawić aby lekko przestygło, a następnie zmiksować w blenderze.
- Na patelni zrobić zasmażkę: roztopić masło i wymieszać z mąką, dodać przecier pomidorowy i dobrze rozprowadzić, żeby nie było grudek.
- Dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i solą. Przed podaniem posypać ziołami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1483 głosów)