Home Zupy Zupa krewetkowa

Zupa krewetkowa

by

Uwielbiam tę zupę – najlepsza na chłodniejsze dni, bo fantastycznie rozgrzewa. Z dodatkiem koniaku i sherry. Można całość zmiksować na krem, albo część krewetek zostawić niech sobie w zupie pływają!

Składniki:

  • 600 g krewetek
  • 3,5 szklanki wywaru rybnego
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml koniaku

Przygotowanie:

  • Krewetki obrać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Pancerzyki wrzucić do garnka, zalać wywarem i gotować przez 20 minut. Przecedzić.
  • Pieczarki, pora i czosnek pokroić w plasterki.
  • W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć kolejno dodając czosnek, pieczarki i pora, cały czas mieszając. Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać koniak, sherry i przecedzony wywar, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Odstawić aby lekko przestygło, a następnie zmiksować w blenderze.
  • Na patelni zrobić zasmażkę: roztopić masło i wymieszać z mąką, dodać przecier pomidorowy i dobrze rozprowadzić, żeby nie było grudek.
  • Dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i solą. Przed podaniem posypać ziołami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1483 głosów)

related articles