Sycąca zupa z tradycyjnej ukraińskiej kuchni – barszcz z burakami, ziemniakami i soczewicą. Bardzo pożywna i niedroga!
Składniki:
- 2 buraki, obrane i starte
- 3 łyżki octu
- olej do smażenia
- 1 cebula, posiekana
- 3 marchewki, starte
- 2 litry wody
Przygotowanie:
- Na patelni wymieszać buraki z octem i dusić na małym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną. Odstawić.
- Na oddzielnej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty. Dodać marchewkę i smażyć przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić.
- W dużym garnku zagotować wodę. Dodać soczewicę i kapustę. Gotować przez 10 minut, a następnie dodać ziemniaki. Gotować przez kolejne 10 minut, dodać buraki, cebulę z marchewką. Doprawić solą i pieprzem.
- Do zupy dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę podawać ze śmietaną, posypaną koperkiem.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1269 głosów)