Home Zupy Wegetariański barszcz z ziemniakami i soczewicą

Wegetariański barszcz z ziemniakami i soczewicą

by

Sycąca zupa z tradycyjnej ukraińskiej kuchni – barszcz z burakami, ziemniakami i soczewicą. Bardzo pożywna i niedroga!

Składniki:

  • 2 buraki, obrane i starte
  • 3 łyżki octu
  • olej do smażenia
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 marchewki, starte
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  • Na patelni wymieszać buraki z octem i dusić na małym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną. Odstawić.
  • Na oddzielnej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty. Dodać marchewkę i smażyć przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić.
  • W dużym garnku zagotować wodę. Dodać soczewicę i kapustę. Gotować przez 10 minut, a następnie dodać ziemniaki. Gotować przez kolejne 10 minut, dodać buraki, cebulę z marchewką. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do zupy dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zupę podawać ze śmietaną, posypaną koperkiem.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1269 głosów)

related articles