Ta sycąca zupa jest prosta do zrobienia, a przy tym bardzo smaczna i w zasadzie nie zawiera tłuszczu. Dobrze smakuje z chrupiącym pieczywem. Jeśli podajesz ją jako główne danie, możesz na koniec dodać odrobinę utartego ostrego sera.
Składniki:
- 400 g cieciorki z puszki, odsączonej
- 1 cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 150 g szparagów, pokrojonych na małe kawałki
- 170 g orzo (makaron w kształcie ryżu)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Włożyć do garnka cieciorkę, cebulę, czosnek, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut lub do czasu, aż cebula będzie bardzo miękka, a cieciorka zacznie się rozpadać. Jeżeli zupa za bardzo zgęstnieje, należy dolać wody lub bulionu.
- Przelać około 1/3 zupy do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać zupę ponownie do garnka. Dodać szparagi, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu 5–6 minut lub do czasu, aż szparagi zmiękną.
- W osobnym garnku ugotować orzo lub inny drobny makaron, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić makaron i dodać go do zupy, razem z przyprawami.
- Zmieszać paseczki skórki z cytryny z natką pietruszki. Każdą miseczkę zupy posypać małą łyżeczką tej mieszanki. Podawać od razu, z cząstkami cytryny, by można było doprawić zupę jej sokiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1690 głosów)