Home Zupy Zupa z cieciorki, orzo i szparagów

Zupa z cieciorki, orzo i szparagów

by

Ta sycąca zupa jest prosta do zrobienia, a przy tym bardzo smaczna i w zasadzie nie zawiera tłuszczu. Dobrze smakuje z chrupiącym pieczywem. Jeśli podajesz ją jako główne danie, możesz na koniec dodać odrobinę utartego ostrego sera.

Składniki:

  • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 150 g szparagów, pokrojonych na małe kawałki
  • 170 g orzo (makaron w kształcie ryżu)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Włożyć do garnka cieciorkę, cebulę, czosnek, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut lub do czasu, aż cebula będzie bardzo miękka, a cieciorka zacznie się rozpadać. Jeżeli zupa za bardzo zgęstnieje, należy dolać wody lub bulionu.
  • Przelać około 1/3 zupy do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać zupę ponownie do garnka. Dodać szparagi, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu 5–6 minut lub do czasu, aż szparagi zmiękną.
  • W osobnym garnku ugotować orzo lub inny drobny makaron, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić makaron i dodać go do zupy, razem z przyprawami.
  • Zmieszać paseczki skórki z cytryny z natką pietruszki. Każdą miseczkę zupy posypać małą łyżeczką tej mieszanki. Podawać od razu, z cząstkami cytryny, by można było doprawić zupę jej sokiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1690 głosów)

related articles