Niecodzienny barszcz, który cieszy oko i podniebienie. Dwa rodzaje fasoli, buraki a na dodatek posypka z żółtego sera.
Składniki:
- 300 g fasoli białej (suchej)
- 300 g fasoli czerwonej (suchej)
- 1 litr wywaru warzywnego
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
- Dwa rodzaje fasoli namoczyć na noc. Następnie przepłukać i odcedzić.
- Wywar zagotować, dodać fasolę, doprawić pieprzem i papryką, gotować przez 40 minut.
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wrzucić do zupy i gotować przez około 3 minuty.
- Śmietanę zmieszać z żółtkiem, dodać parę łyżek gorącego wywaru i wlać z powrotem do zupy. Gotować przez kolejne kilka minut.
- Zupę nalewać do talerzy i przed podaniem posypać serem żółtym.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
780 minut
Średnia 5 / 5 (1135 głosów)