Home Zupy Barszcz z białą i czerwoną fasolą

Barszcz z białą i czerwoną fasolą

by

Niecodzienny barszcz, który cieszy oko i podniebienie. Dwa rodzaje fasoli, buraki a na dodatek posypka z żółtego sera.

Składniki:

  • 300 g fasoli białej (suchej)
  • 300 g fasoli czerwonej (suchej)
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie:

  • Dwa rodzaje fasoli namoczyć na noc. Następnie przepłukać i odcedzić.
  • Wywar zagotować, dodać fasolę, doprawić pieprzem i papryką, gotować przez 40 minut.
  • Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wrzucić do zupy i gotować przez około 3 minuty.
  • Śmietanę zmieszać z żółtkiem, dodać parę łyżek gorącego wywaru i wlać z powrotem do zupy. Gotować przez kolejne kilka minut.
  • Zupę nalewać do talerzy i przed podaniem posypać serem żółtym.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

780 minut


Średnia 5 / 5 (1135 głosów)

related articles