Home Zupy Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy z marchewką

Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy z marchewką

by

Rozgrzewająca zupa na chłodny dzień, z czerwoną soczewicą, marchewką, curry i mleczkiem kokosowym. Kremowa konsystencja i pomarańczowy sprawiają, że cudownie działa na wszystkie zmysły.

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1-2 łyżki łagodnego curry (do smaku)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 4 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę, czosnek, curry i kolendrę i delikatnie smażyć ok. 5 minut.
  • Dodać marchewkę, dobrze wymieszać i smażyć 5 minut. Dodać soczewicę i bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż marchewka będzie miękka.
  • Dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować zupę blenderem, dodać sok z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1210 głosów)

related articles