Rozgrzewająca zupa na chłodny dzień, z czerwoną soczewicą, marchewką, curry i mleczkiem kokosowym. Kremowa konsystencja i pomarańczowy sprawiają, że cudownie działa na wszystkie zmysły.
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1 duża cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1-2 łyżki łagodnego curry (do smaku)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 4 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę, czosnek, curry i kolendrę i delikatnie smażyć ok. 5 minut.
- Dodać marchewkę, dobrze wymieszać i smażyć 5 minut. Dodać soczewicę i bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż marchewka będzie miękka.
- Dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować zupę blenderem, dodać sok z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1210 głosów)