Home Zupy Zupa ziemniaczana z rybą i serem

Zupa ziemniaczana z rybą i serem

by

Ta pełna smaku zupa to ciepły i kojący posiłek. Typową przystawką do niej jest talerz pełen awokado pokrojonych w plastry. Dla najlepszych rezultatów najlepiej użyć sera munster.

Składniki:

  • 4 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 małe cebule, drobno posiekane
  • 1 l (4 szklanki) wody
  • 10 ziemniaków pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  • W dużym rondlu stopić masło lub margarynę, dodać paprykę. W tej mieszaninie podsmażyć cebulę aż zmięknie. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać ziemniaki. Dusić delikatnie, aż ziemniaki będą prawie ugotowane. W zależności od wielkości ziemniaków, podczas gotowania być może trzeba będzie dodać więcej wody.
  • Dodać śmietanę lub mleko oraz rybę, i w dalszym ciągu gotować, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Jeżeli w dalszym ciągu ziemniaki będą twarde, rozgnieść je delikatnie w garnku ubijaczką lub drewnianą łyżką.
  • Do ubitych jaj dodać trochę mieszanki z ziemniakami, a następnie wmieszać jajka do zupy. Zdjąć z ognia i wmieszać ser. Doprawić do smaku i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1427 głosów)

related articles