Ta pełna smaku zupa to ciepły i kojący posiłek. Typową przystawką do niej jest talerz pełen awokado pokrojonych w plastry. Dla najlepszych rezultatów najlepiej użyć sera munster.
Składniki:
- 4 łyżki margaryny
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 2 małe cebule, drobno posiekane
- 1 l (4 szklanki) wody
- 10 ziemniaków pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- W dużym rondlu stopić masło lub margarynę, dodać paprykę. W tej mieszaninie podsmażyć cebulę aż zmięknie. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać ziemniaki. Dusić delikatnie, aż ziemniaki będą prawie ugotowane. W zależności od wielkości ziemniaków, podczas gotowania być może trzeba będzie dodać więcej wody.
- Dodać śmietanę lub mleko oraz rybę, i w dalszym ciągu gotować, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Jeżeli w dalszym ciągu ziemniaki będą twarde, rozgnieść je delikatnie w garnku ubijaczką lub drewnianą łyżką.
- Do ubitych jaj dodać trochę mieszanki z ziemniakami, a następnie wmieszać jajka do zupy. Zdjąć z ognia i wmieszać ser. Doprawić do smaku i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1427 głosów)