Pyszna, prosta zupa-krem ze szparagów. Można użyć białych lub zielonych. Podawać z chrupiącym chlebem lub bagietką.
Składniki:
- 500 g świeżych szparagów
- 1 l bulionu drobiowego
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki
- 125 ml śmietany do zup
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów a resztę pokroić na kawałki długości 2,5 cm.
- Do niedużego garnka wlać 250 ml bulionu i ustawić go na niewielkim ogniu. Dodać szparagi i gotować przez ok. 7 minut.
- W tym czasie w dużym garnku stopić masło, zdjąć z ognia i dodać mąkę, energicznie mieszając aż zasmażka będzie jednolita. Stopniowo dodawać pozostały bulion, stale mieszając. Postawić garnek z powrotem na ogniu i gotować, mieszając od czasu do czasu aż lekko zgęstnieje.
- Dodać śmietanę, sól, pieprz i ugotowane szparagi wraz z bulionem w którym się gotowały. Zmiksować i podgrzać całość.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1266 głosów)