Home Zupy Kremowa zupa szparagowa

Kremowa zupa szparagowa

by

Pyszna, prosta zupa-krem ze szparagów. Można użyć białych lub zielonych. Podawać z chrupiącym chlebem lub bagietką.

Składniki:

  • 500 g świeżych szparagów
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 125 ml śmietany do zup
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów a resztę pokroić na kawałki długości 2,5 cm.
  • Do niedużego garnka wlać 250 ml bulionu i ustawić go na niewielkim ogniu. Dodać szparagi i gotować przez ok. 7 minut.
  • W tym czasie w dużym garnku stopić masło, zdjąć z ognia i dodać mąkę, energicznie mieszając aż zasmażka będzie jednolita. Stopniowo dodawać pozostały bulion, stale mieszając. Postawić garnek z powrotem na ogniu i gotować, mieszając od czasu do czasu aż lekko zgęstnieje.
  • Dodać śmietanę, sól, pieprz i ugotowane szparagi wraz z bulionem w którym się gotowały. Zmiksować i podgrzać całość.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1266 głosów)

related articles