Home Zupy Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

by

Ta pyszna zupa dyniowa jest niesamowicie sycąca, bo zawiera też marchew i ziemniaki. Dodatek creme fraiche naprawdę uwydatnia smak dyni. Można ją też na koniec oprószyć świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

Składniki:

  • 1 dynia (około 1,2 kg)
  • łyżka masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

  • Przekroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona oraz włóknisty miąższ ze środka. Pozostały, twardy miąższ pokroić w plastry, obrać skórkę, a następnie pokroić plastry w kostkę.
  • W dużym garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię, ziemniaki, marchew i wodę i doprowadzić do wrzenia. Lekko posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
  • Zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera i doprawić do smaku vegetą i pieprzem. Na koniec wmieszać creme fraiche.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1211 głosów)

related articles