Ta pyszna zupa dyniowa jest niesamowicie sycąca, bo zawiera też marchew i ziemniaki. Dodatek creme fraiche naprawdę uwydatnia smak dyni. Można ją też na koniec oprószyć świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Składniki:
- 1 dynia (około 1,2 kg)
- łyżka masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Przekroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona oraz włóknisty miąższ ze środka. Pozostały, twardy miąższ pokroić w plastry, obrać skórkę, a następnie pokroić plastry w kostkę.
- W dużym garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię, ziemniaki, marchew i wodę i doprowadzić do wrzenia. Lekko posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
- Zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera i doprawić do smaku vegetą i pieprzem. Na koniec wmieszać creme fraiche.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1211 głosów)