Doskonały wywar drobiowy do zup i sosów. Cebula, seler, marchewka i goździki gotowane z kurczakiem dają aromatyczny, domowy bulion.
Składniki:
- 450 g kawałków kurczaka z kośćmi (np. porcja rosołowa)
- 1 duża cebula
- 3 łodygi selera naciowego z liśćmi
- 1 duża marchewka
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Cebulę przekroić na ćwiartki. Oczyszczonego selera i marchewkę pokroić na 2,5 cm kawałki. Do dużego garnka włożyć kawałki kurczaka, warzywa, sól i goździki. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 1 godzinę.
- Wyjąć kurczaka i warzywa, a wywar przecedzić. Przestudzić i zebrać z powierzchni tłuszcz.
- Białko oddzielić od żółtka, zachować skorupkę. Wymieszać 1/4 szklanki wody z białkiem i rozkruszoną skorupką. Dodać do wywaru i zagotować. Odstawić z ognia i odczekać 5 minut. Przecedzić przez sito wyłożone etaminą.
Klarowanie wywaru:
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
105 minut
Średnia 5 / 5 (1231 głosów)