Home Zupy Najprostszy bulion drobiowy

Najprostszy bulion drobiowy

by

Doskonały wywar drobiowy do zup i sosów. Cebula, seler, marchewka i goździki gotowane z kurczakiem dają aromatyczny, domowy bulion.

Składniki:

  • 450 g kawałków kurczaka z kośćmi (np. porcja rosołowa)
  • 1 duża cebula
  • 3 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 1 duża marchewka
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Cebulę przekroić na ćwiartki. Oczyszczonego selera i marchewkę pokroić na 2,5 cm kawałki. Do dużego garnka włożyć kawałki kurczaka, warzywa, sól i goździki. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 1 godzinę.
  • Wyjąć kurczaka i warzywa, a wywar przecedzić. Przestudzić i zebrać z powierzchni tłuszcz.
  • Białko oddzielić od żółtka, zachować skorupkę. Wymieszać 1/4 szklanki wody z białkiem i rozkruszoną skorupką. Dodać do wywaru i zagotować. Odstawić z ognia i odczekać 5 minut. Przecedzić przez sito wyłożone etaminą.
  • Klarowanie wywaru:

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

105 minut


Średnia 5 / 5 (1231 głosów)

related articles