Home Zupy Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

by

Nie jest to typowa zupa pomidorowa, ale raczej zupa we włoskim stylu. Jest ekspresowa, bo dodaje się do niej składniki z puszki. Polecam na szybki obiad w środku tygodnia.

Składniki:

  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 4 łodyżki świeżego rozmarynu
  • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
  • 2 puszki (400 g) ciecierzycy
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 85 g drobnego makaronu, np. orzo

Przygotowanie:

  • W garnku, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać rozmaryn i pomidory i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
  • Odcedzić jedną puszkę ciecierzycy i opłukać na durszlaku. Przełożyć do robota kuchennego i zmiksować, dolewając trochę bulionu, aby się łatwiej miksowała.
  • Odcedzić drugą puszkę ciecierzycy i opłukać ją. Dodać do zupy razem ze zmiksowaną ciecierzycą. Dodać pozostały bulion i doprawić zupę do smaku.
  • Ugotować makaron i odcedzić, a następnie dodać do zupy. Wyjąć z zupy rozmaryn. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1378 głosów)

related articles