Nie jest to typowa zupa pomidorowa, ale raczej zupa we włoskim stylu. Jest ekspresowa, bo dodaje się do niej składniki z puszki. Polecam na szybki obiad w środku tygodnia.
Składniki:
- 125 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 4 łodyżki świeżego rozmarynu
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- 2 puszki (400 g) ciecierzycy
- 700 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- 85 g drobnego makaronu, np. orzo
Przygotowanie:
- W garnku, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać rozmaryn i pomidory i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
- Odcedzić jedną puszkę ciecierzycy i opłukać na durszlaku. Przełożyć do robota kuchennego i zmiksować, dolewając trochę bulionu, aby się łatwiej miksowała.
- Odcedzić drugą puszkę ciecierzycy i opłukać ją. Dodać do zupy razem ze zmiksowaną ciecierzycą. Dodać pozostały bulion i doprawić zupę do smaku.
- Ugotować makaron i odcedzić, a następnie dodać do zupy. Wyjąć z zupy rozmaryn. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1378 głosów)