Home Zupy Włoska zupa z kiełbasą i tortellini

Włoska zupa z kiełbasą i tortellini

by

Ta zupa ma w sobie wszystko, co wspaniałe we włoskiej kuchni: włoska kiełbasa, czosnek, pomidory, czerwone wino i parmezan!

Składniki:

  • 500 g słodkich włoskich kiełbasek, obranych z osłonek
  • 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 5 szklanek (1,2 l) bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody
  • 1/2 szklanki (120 ml) czerwonego wina
  • 4 duże pomidory – obrane, oczyszczone z pestek i posiekane
  • 1 szklanka (120 g) cienko pokrojonej marchewki

Przygotowanie:

  • W garnku o grubym dnie, zrumienić kiełbaski, odsączyć z tłuszczu zachowując 1 łyżkę.
  • Na tłuszczu z kiełbasek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać bulion, wodę, wino, pomidory, marchewkę, bazylię, oregano, sos pomidorowy i kiełbaski. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut.
  • Z zupy zebrać tłuszcz. Dodać cukinię i pietruszkę, przykryć i gotować przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać tortellini. Przed podaniem posypać parmezanem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

75 minut

Całkowity czas:

95 minut


Średnia 5 / 5 (1331 głosów)

related articles