Ta zupa ma w sobie wszystko, co wspaniałe we włoskiej kuchni: włoska kiełbasa, czosnek, pomidory, czerwone wino i parmezan!
Składniki:
- 500 g słodkich włoskich kiełbasek, obranych z osłonek
- 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 5 szklanek (1,2 l) bulionu wołowego
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
- 1/2 szklanki (120 ml) czerwonego wina
- 4 duże pomidory – obrane, oczyszczone z pestek i posiekane
- 1 szklanka (120 g) cienko pokrojonej marchewki
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie, zrumienić kiełbaski, odsączyć z tłuszczu zachowując 1 łyżkę.
- Na tłuszczu z kiełbasek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać bulion, wodę, wino, pomidory, marchewkę, bazylię, oregano, sos pomidorowy i kiełbaski. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut.
- Z zupy zebrać tłuszcz. Dodać cukinię i pietruszkę, przykryć i gotować przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać tortellini. Przed podaniem posypać parmezanem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
75 minut
Całkowity czas:
95 minut
Średnia 5 / 5 (1331 głosów)