Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo gazpacho, ale nie martw się – ta zupa jest tak pyszna, że w mig wszystko zniknie! To jedno z moich ulubionych dań na imprezy latem.
Składniki:
- 6 dużych, bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 duży ogórek (lub 2 średnie)
- 1 średnia czerwona cebula, z grubsza posiekana
- 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
- 4 do 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina
- 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
- Grzanki lub świeży chleb z chrupiącą skórką
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę. Na spodach pomidorów naciąć X i wstawić je do wrzątku na 1-2 minuty, aż skórka zacznie odchodzić. Wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć do miski z lodowatą wodą. Powtórzyć czynność ze wszystkimi pomidorami.
- Obrać wszystkie pomidory i usunąć pestki, trzymając pomidory nad miseczką, aby nie stracić ani odrobiny soku; pestki wyrzucić.
- Jeśli ogórek jest organiczny – zostawić skórkę. Jeśli nie – obrać go. Usunąć nasiona i z grubsza posiekać ogórek.
- W robocie kuchennym lub za pomocą ręcznego blendera zmiksować miąższ pomidorów i ogórka wraz z cebulą, czosnkiem i octem balsamicznym (do smaku), wedle upodobań: dość drobno lub grubo.
- Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Znów zmiksować.
- Wstawić gazpacho do lodówki i wyjąć na co najmniej 30 minut przed podaniem. Podawać z grzankami lub ze świeżym chlebem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1748 głosów)