Home Zupy Gazpacho na lato

Gazpacho na lato

by

Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo gazpacho, ale nie martw się – ta zupa jest tak pyszna, że w mig wszystko zniknie! To jedno z moich ulubionych dań na imprezy latem.

Składniki:

  • 6 dużych, bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 duży ogórek (lub 2 średnie)
  • 1 średnia czerwona cebula, z grubsza posiekana
  • 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
  • 4 do 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina
  • 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • Grzanki lub świeży chleb z chrupiącą skórką

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować wodę. Na spodach pomidorów naciąć X i wstawić je do wrzątku na 1-2 minuty, aż skórka zacznie odchodzić. Wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć do miski z lodowatą wodą. Powtórzyć czynność ze wszystkimi pomidorami.
  • Obrać wszystkie pomidory i usunąć pestki, trzymając pomidory nad miseczką, aby nie stracić ani odrobiny soku; pestki wyrzucić.
  • Jeśli ogórek jest organiczny – zostawić skórkę. Jeśli nie – obrać go. Usunąć nasiona i z grubsza posiekać ogórek.
  • W robocie kuchennym lub za pomocą ręcznego blendera zmiksować miąższ pomidorów i ogórka wraz z cebulą, czosnkiem i octem balsamicznym (do smaku), wedle upodobań: dość drobno lub grubo.
  • Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Znów zmiksować.
  • Wstawić gazpacho do lodówki i wyjąć na co najmniej 30 minut przed podaniem. Podawać z grzankami lub ze świeżym chlebem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1748 głosów)

related articles