Najlepszy barszcz, jaki kiedykolwiek jadłam. Najlepiej podwoić przepis, żeby zamrozić resztę na później.
Składniki:
- 1,5 l wody
- ¾ łyżki soli
- 70 g marchewki, drobno pokrojonej
- 40 g zielonej papryki, posiekanej
- ½ łodygi selera, posiekanego
- 1 średni burak
- 120 g pomidorów z puszki, obranych i pokrojonych
- 3 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
- 75 g masła
Przygotowanie:
- Włożyć do dużego garnka marchewkę, połowę papryki, seler, buraki, pomidory, ziemniaki, sól i zalać wodą. Gotować na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
- Roztopić masło w oddzielnej dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulkę, żeby była miękka, około 5 minut. Dodać pomidory i wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjąć ½ szklanki sosu z patelni i odstawić. Dodać połowę kapusty i nadal gotować przez 5 minut lub aż kapusta będzie miękka.
- Wyciągnąć buraka z wrzącego barszczu i wyrzucić. Wyciągnąć ziemniaki łyżką ze szczelinami lub szczypcami i umieścić w misce z pozostałą 1 łyżką masła i śmietaną. Ugniatać, aż będą gładkie.
- Wlać teraz ½ szklanki odstawionego wcześniej sosu pomidorowego z cebulką. Dodać ziemniaki i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające, około 5 minut. Zwiększyć ogień, aby doprowadzić do lekkiego wrzenia. Dodać pozostałą kapustę, sos pomidorowy i tłuczone ziemniaki. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze przez kilka minut. Dodać pozostałą paprykę i wymieszać . Przyprawić pieprzem i podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
85 minut
Średnia 5 / 5 (1905 głosów)