Home Zupy Barszcz czerwony DeeDee

Barszcz czerwony DeeDee

by

Najlepszy barszcz, jaki kiedykolwiek jadłam. Najlepiej podwoić przepis, żeby zamrozić resztę na później.

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • ¾ łyżki soli
  • 70 g marchewki, drobno pokrojonej
  • 40 g zielonej papryki, posiekanej
  • ½ łodygi selera, posiekanego
  • 1 średni burak
  • 120 g pomidorów z puszki, obranych i pokrojonych
  • 3 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
  • 75 g masła

Przygotowanie:

  • Włożyć do dużego garnka marchewkę, połowę papryki, seler, buraki, pomidory, ziemniaki, sól i zalać wodą. Gotować na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
  • Roztopić masło w oddzielnej dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulkę, żeby była miękka, około 5 minut. Dodać pomidory i wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjąć ½ szklanki sosu z patelni i odstawić. Dodać połowę kapusty i nadal gotować przez 5 minut lub aż kapusta będzie miękka.
  • Wyciągnąć buraka z wrzącego barszczu i wyrzucić. Wyciągnąć ziemniaki łyżką ze szczelinami lub szczypcami i umieścić w misce z pozostałą 1 łyżką masła i śmietaną. Ugniatać, aż będą gładkie.
  • Wlać teraz ½ szklanki odstawionego wcześniej sosu pomidorowego z cebulką. Dodać ziemniaki i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające, około 5 minut. Zwiększyć ogień, aby doprowadzić do lekkiego wrzenia. Dodać pozostałą kapustę, sos pomidorowy i tłuczone ziemniaki. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze przez kilka minut. Dodać pozostałą paprykę i wymieszać . Przyprawić pieprzem i podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

85 minut


Średnia 5 / 5 (1905 głosów)

related articles