Smacznie rozgrzewająca zupa z piwa z dodatkiem cynamonu i goździków. Lubię przygotowywać do niej grzanki z pieczywa tostowego. Polecam!
Składniki:
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżki masła, roztopione
- 4 szklanki jasnego piwa
- 2 szklanki wody
- 3 goździki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
- Kromki chleba skropić masłem i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na blaszce i piec przez 10 minut na jasnozłoty kolor, od czasu do czasu potrząsając blaszką.
- Do wysokiego garnka wlać piwo i wodę. Dodać goździki i laskę cynamonu. Zagotować i odstawić na 3 minuty, a następnie wyjąć przyprawy.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z kilkoma łyżkami piwa, a następnie połączyć z resztą gorącego płynu.
- Zupę mocno podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Przelać do miseczek i posypać grzankami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1224 głosów)