Home Zupy Zupa piwna

Zupa piwna

by

Smacznie rozgrzewająca zupa z piwa z dodatkiem cynamonu i goździków. Lubię przygotowywać do niej grzanki z pieczywa tostowego. Polecam!

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 łyżki masła, roztopione
  • 4 szklanki jasnego piwa
  • 2 szklanki wody
  • 3 goździki

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
  • Kromki chleba skropić masłem i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na blaszce i piec przez 10 minut na jasnozłoty kolor, od czasu do czasu potrząsając blaszką.
  • Do wysokiego garnka wlać piwo i wodę. Dodać goździki i laskę cynamonu. Zagotować i odstawić na 3 minuty, a następnie wyjąć przyprawy.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z kilkoma łyżkami piwa, a następnie połączyć z resztą gorącego płynu.
  • Zupę mocno podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Przelać do miseczek i posypać grzankami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1224 głosów)

related articles