Wspaniała zupa-krem, która zachwyci Twoich gości. Dla wspaniałego efektu udekorowana jest kawałeczkami fois gras obtoczonymi w pokruszonym pierniku.
Składniki:
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki masła
- 2 kromki piernika
- 250 ml mleka
Przygotowanie:
- Pasternak gotować wraz z cebulą pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 C. Podpiec piernik, aż się przyrumieni (ok. 10-15 minut). Pokruszyć go na małe kawałeczki i odstawić.
- Do garnka z pasternakiem wlać mleko i bulion warzywny. Gotować na małym ogniu. Zmiksować za pomocą blendera.
- Obtoczyć kawałki fois gras w pokruszonym pierniku i przełożyć do miseczki. Nalewać zupę wkoło fois gras i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1076 głosów)