Home Zupy Zupa pasternakowa z fois gras

Zupa pasternakowa z fois gras

by

Wspaniała zupa-krem, która zachwyci Twoich gości. Dla wspaniałego efektu udekorowana jest kawałeczkami fois gras obtoczonymi w pokruszonym pierniku.

Składniki:

  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 kromki piernika
  • 250 ml mleka

Przygotowanie:

  • Pasternak gotować wraz z cebulą pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 C. Podpiec piernik, aż się przyrumieni (ok. 10-15 minut). Pokruszyć go na małe kawałeczki i odstawić.
  • Do garnka z pasternakiem wlać mleko i bulion warzywny. Gotować na małym ogniu. Zmiksować za pomocą blendera.
  • Obtoczyć kawałki fois gras w pokruszonym pierniku i przełożyć do miseczki. Nalewać zupę wkoło fois gras i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1076 głosów)

related articles