Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Idealne z barszczem czerwonym jako przekąska lub danie wigilijne.
Składniki:
- 350 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła
- przyprawy: sól i pieprz
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulkę pokroić na bardzo drobną kostkę i przysmażyć na maśle.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Do podsmażonej cebulki dodać starte pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania wody. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty o wymiarach 3 cm x 3 cm.
- Na środek każdego kwadracika układać łyżeczkę farszu, złożyć na pół w trójkąt i zlepić brzegi.
- Gotowe paszteciki posmarować na wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Piec w piekarniku na środkowej półce przez 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1416 głosów)