Home Zupy Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego

Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego

by

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Idealne z barszczem czerwonym jako przekąska lub danie wigilijne.

Składniki:

  • 350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulkę pokroić na bardzo drobną kostkę i przysmażyć na maśle.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  • Do podsmażonej cebulki dodać starte pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania wody. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać.
  • Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty o wymiarach 3 cm x 3 cm.
  • Na środek każdego kwadracika układać łyżeczkę farszu, złożyć na pół w trójkąt i zlepić brzegi.
  • Gotowe paszteciki posmarować na wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  • Piec w piekarniku na środkowej półce przez 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1416 głosów)

related articles