Harira to marokańska zupa. Tutaj przepis na jej wersję bezmięsną, wegetariańską, a nawet wegańską. Jest to zupa z pomidorów z cieciorką, doprawiona wieloma przyprawami (jak imbir, kurkuma, szafran i papryka) oraz marokańską pastą harissa. Jest gęsta i pożywna.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- 20 liści mięty, posiekanych
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę aby zmiękła.
- Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę, kolendrę, pietruszkę, miętę, przyprawy i harissę. Dodać litr wody i gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
- Do osobnej miseczki nalać chochelkę zupy, dodać do niej łyżkę mąki i skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać tę mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać.
- Dodać pomidorki koktajlowe, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1557 głosów)