Home Zupy Wegańska marokańska zupa harira

Wegańska marokańska zupa harira

by

Harira to marokańska zupa. Tutaj przepis na jej wersję bezmięsną, wegetariańską, a nawet wegańską. Jest to zupa z pomidorów z cieciorką, doprawiona wieloma przyprawami (jak imbir, kurkuma, szafran i papryka) oraz marokańską pastą harissa. Jest gęsta i pożywna.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 20 liści mięty, posiekanych
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę aby zmiękła.
  • Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę, kolendrę, pietruszkę, miętę, przyprawy i harissę. Dodać litr wody i gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
  • Do osobnej miseczki nalać chochelkę zupy, dodać do niej łyżkę mąki i skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać tę mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać.
  • Dodać pomidorki koktajlowe, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1557 głosów)

related articles