Wspaniale rozgrzewająca zupa inspirowana kuchnią włoską. Dodatek mleka kokosowego sprawia, że zupa ma kremową konsystencję i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 1 łyżeczka vegety
- 1 kostka rosołowa
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4-5 ziemniaków
- 1 puszka (340 g) kukurydzy, odsączonej z zalewy
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę, dodać vegetę, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować przez 10 minut, a następnie wyjąć liście laurowe.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka razem z kukurydzą. Gotować przez 20 minut.
- Papryczkę i czosnek posiekać, dodać do zupy. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i chwilę gotować.
- Zupę zmiksować w blenderze, wymieszać z mlekiem kokosowym i zagotować.
- Podawać ze śmietaną i listkami bazylii.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1217 głosów)