Z czego przyrządzić jesienną zupę, taką idealną na ponure popołudnia? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna: z suszonych grzybów, świeżych borowików i kurek, rzecz jasna z dodatkiem gęstej śmietanki podkreślającej walory smakowe potrawy. Aromatyczna, rozgrzewająca i poprawiająca nastrój zupa – i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 350 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
- 200 g świeżych lub mrożonych kurek
- 2l wywaru kostno-jarzynowego
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
- Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki.
- Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy na osobnej patelni.
- Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
- Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.
- Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1789 głosów)