Home Zupy Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

by

Z czego przyrządzić jesienną zupę, taką idealną na ponure popołudnia? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna: z suszonych grzybów, świeżych borowików i kurek, rzecz jasna z dodatkiem gęstej śmietanki podkreślającej walory smakowe potrawy. Aromatyczna, rozgrzewająca i poprawiająca nastrój zupa – i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba.

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 350 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 2l wywaru kostno-jarzynowego
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
  • Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki.
  • Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  • Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy na osobnej patelni.
  • Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
  • Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.
  • Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1789 głosów)

related articles