Chowder to klasyczne amerykańskie danie jednogarnkowe, gęsta zupa. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa “chaudi`ere” oznaczającego kociołek. My przyrządzimy tę potrawę z łososia, chudego bekonu, porów oraz pomidorów i zagęścimy ziemniakami.
Składniki:
- 200 g filetu z łososia, w jednym kawałku, bez skóry
- 1 listek laurowy
- 300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 600 ml półtłustego mleka
- 15 g masła
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula, drobno posiekana
Przygotowanie:
- Włożyć łososia i listek laurowy do dużego rondla. Wlać bulion, aby ryba była całkowicie zakryta. Jeżeli będzie taka potrzeba, dodać trochę mleka. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, przykryć i gotować na wolnym ogniu 6–7 minut, aż ryba zacznie się rozpadać. Wyjąć łososia łyżką cedzakową i podzielić na duże kawałki, usuwając ewentualne ości. Odstawić. Przelać płyn pozostały po gotowaniu (wraz z listkiem laurowym) do dzbanka lub miski.
- Rozgrzać w rondlu masło z olejem. Wrzucić cebulę, pora oraz bekon i smażyć na małym ogniu 10 minut, często mieszając, aż zmiękną. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając.
- Wlać płyn, który pozostał po gotowaniu i resztę mleka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywą przez 8 minut. Dodać pomidory i gotować jeszcze 3–4 minuty, żeby ziemniaki stały się miękkie, ale się nie rozpadały.
- Aby zagęścić zupę, należy odlać jedną lub dwie łyżki wazowe do miski, zmiksować ręcznym blenderem lub robotem kuchennym, wlać z powrotem do garnka i wymieszać.
- Wrzucić kawałki łososia oraz 2 łyżki natki pietruszki. Gotować na wolnym ogniu 1–2 minuty, aż zupa zacznie wrzeć, usunąć listek laurowy. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Nalewać zupę do ogrzanych misek. Do każdej porcji dodać po łyżce jogurtu, podczas wlewania obracając miskę kolistym ruchem, żeby powstał spiralny wzorek. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać gorące.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (2419 głosów)