Home Zupy Bulion z makaronem soba i z tofu

Bulion z makaronem soba i z tofu

by

Ta pyszna zupa w stylu japońskim, z dodatkiem świeżych ziół, z imbirem i czosnkiem, kawałkami sera tofu oraz długimi paskami makaronu gryczanego, jest bogatym w białko wegetariańskim daniem, z małą zawartością tłuszczu. Świetnie nadaje się na lunch lub na kolację.

Składniki:

  • 150 g makaronu soba (japońskiego makaronu gryczanego)
  • 230 g mieszanki warzyw (szparagów, brokułów, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej, groszku cukrowego)
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 4 łyżki wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
  • 280 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebulki dymki, posiekane

Przygotowanie:

  • Zagotować duży rondel wody, wrzucić makaron soba i gotować 6 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
  • W czasie gotowania makaronu pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa. Dodać je do gotującego się makaronu na ostatnie 3–4 minuty.
  • Odcedzić makaron i warzywa na dużym sicie. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do pustego rondla. Podgrzewać do zagotowania, a potem zmniejszyć ogień i dalej gotować na wolnym ogniu. Dodać makaron z warzywami, gotować jeszcze krótką chwilę, aż wszystko się dobrze podgrzeje.
  • Podawać w głębokich miseczkach, z łyżką i widelcem do wybierania makaronu (wywar można też wypić).

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1656 głosów)

related articles