Ta pyszna zupa w stylu japońskim, z dodatkiem świeżych ziół, z imbirem i czosnkiem, kawałkami sera tofu oraz długimi paskami makaronu gryczanego, jest bogatym w białko wegetariańskim daniem, z małą zawartością tłuszczu. Świetnie nadaje się na lunch lub na kolację.
Składniki:
- 150 g makaronu soba (japońskiego makaronu gryczanego)
- 230 g mieszanki warzyw (szparagów, brokułów, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej, groszku cukrowego)
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- 300 ml wywaru z warzyw
- 4 łyżki wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
- 280 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 cebulki dymki, posiekane
Przygotowanie:
- Zagotować duży rondel wody, wrzucić makaron soba i gotować 6 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
- W czasie gotowania makaronu pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa. Dodać je do gotującego się makaronu na ostatnie 3–4 minuty.
- Odcedzić makaron i warzywa na dużym sicie. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do pustego rondla. Podgrzewać do zagotowania, a potem zmniejszyć ogień i dalej gotować na wolnym ogniu. Dodać makaron z warzywami, gotować jeszcze krótką chwilę, aż wszystko się dobrze podgrzeje.
- Podawać w głębokich miseczkach, z łyżką i widelcem do wybierania makaronu (wywar można też wypić).
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1656 głosów)