Home Zupy Gulasz z kiełbasy z jarmużem

Gulasz z kiełbasy z jarmużem

by

Gęsty gulasz na bazie ziemniaków, świeżego jarmużu i kawałków pikantnej kiełbasy. Jest to kompletny posiłek.

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 55 g masła
  • 2400 ml (10 szkl.) wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1200 g jarmużu – opłukanego, osuszonego i poszatkowanego
  • 300 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki

Przygotowanie:

  • Włożyć ziemniaki do dużego garnka na zupę i postawić na średnim ogniu. Dodać masło i wodę i doprowadzić do wrzenia. Dusić ziemniaki aż zmiękną. Odlać płyn do miseczki, a ziemniaki utłuc w garnku na puree. Wlać odłożony płyn z powrotem do garnka z ziemniakami, dodać sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Wmieszać świeży jarmuż i kiełbasę i gotować przez kolejne 30 minut. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

95 minut


Średnia 5 / 5 (1135 głosów)

related articles