Gęsty gulasz na bazie ziemniaków, świeżego jarmużu i kawałków pikantnej kiełbasy. Jest to kompletny posiłek.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 55 g masła
- 2400 ml (10 szkl.) wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1200 g jarmużu – opłukanego, osuszonego i poszatkowanego
- 300 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki
Przygotowanie:
- Włożyć ziemniaki do dużego garnka na zupę i postawić na średnim ogniu. Dodać masło i wodę i doprowadzić do wrzenia. Dusić ziemniaki aż zmiękną. Odlać płyn do miseczki, a ziemniaki utłuc w garnku na puree. Wlać odłożony płyn z powrotem do garnka z ziemniakami, dodać sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Wmieszać świeży jarmuż i kiełbasę i gotować przez kolejne 30 minut. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
95 minut
Średnia 5 / 5 (1135 głosów)