Home Zupy Zupa ze szparagów i czosnku niedźwiedziego

Zupa ze szparagów i czosnku niedźwiedziego

by

Wiosenna zupa ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim, szpinakiem i zieloną pietruszką. Zielona, pełna witamin i pyszna!

Składniki:

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 1 średni ziemniak
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 pęczek świeżego szpinaku

Przygotowanie:

  • Obrać szparagi, odkroić zdrewniałe końce, pokroić na mniejsze kawałki. Obrać ziemniaka i drobno pokroić. Czosnek, pietruszkę i szpinak drobno posiekać.
  • W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać szparagi i ziemniaki i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Dodać pietruszkę i smażyć przez 2 minuty.
  • Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut (bez przykrycia). Zmiksować zupę.
  • Dodać szpinak i czosnek i gotować, aż lekko zmiękną. Zdjąć zo ognia, dodać śmietankę, a następnie doprawić zupę solą, pieprzem i odrobiną octu winnego.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1225 głosów)

related articles