Wiosenna zupa ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim, szpinakiem i zieloną pietruszką. Zielona, pełna witamin i pyszna!
Składniki:
- 1 kg zielonych szparagów
- 1 średni ziemniak
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1 pęczek świeżego szpinaku
Przygotowanie:
- Obrać szparagi, odkroić zdrewniałe końce, pokroić na mniejsze kawałki. Obrać ziemniaka i drobno pokroić. Czosnek, pietruszkę i szpinak drobno posiekać.
- W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać szparagi i ziemniaki i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Dodać pietruszkę i smażyć przez 2 minuty.
- Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut (bez przykrycia). Zmiksować zupę.
- Dodać szpinak i czosnek i gotować, aż lekko zmiękną. Zdjąć zo ognia, dodać śmietankę, a następnie doprawić zupę solą, pieprzem i odrobiną octu winnego.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1225 głosów)