Home Zupy Zupa miso

Zupa miso

by

Daszi to podstawowy bulion japoński, który przygotowuje się z kelp (wodorostów) i suchego bonito (ryby). Można użyć białej, żółtej lub czerwonej pasty miso. Żółta jest słodka i kremowa, a czerwona mocna w smaku i bardziej słona. Ja ją uwielbiam, ale sami spróbujcie.

Składniki:

  • 2 łyżeczki daszi w proszku
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki pasty miso
  • 225 g tofu jedwabistego, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebulki dymki, posiekane po przekątnej

Przygotowanie:

  • W średniej patelni na średnim ogniu połączyć daszi w proszku z wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i wmieszać pastę miso. Dodać tofu, a następnie posiekaną cebulkę. Lekko gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (974 głosów)

related articles