Daszi to podstawowy bulion japoński, który przygotowuje się z kelp (wodorostów) i suchego bonito (ryby). Można użyć białej, żółtej lub czerwonej pasty miso. Żółta jest słodka i kremowa, a czerwona mocna w smaku i bardziej słona. Ja ją uwielbiam, ale sami spróbujcie.
Składniki:
- 2 łyżeczki daszi w proszku
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki pasty miso
- 225 g tofu jedwabistego, pokrojonego w kostkę
- 2 cebulki dymki, posiekane po przekątnej
Przygotowanie:
- W średniej patelni na średnim ogniu połączyć daszi w proszku z wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i wmieszać pastę miso. Dodać tofu, a następnie posiekaną cebulkę. Lekko gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (974 głosów)