Paluchy, które są niezbędnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 750 g mąki
- 1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki kminku
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- W misce posiekać margarynę i wymieszać z mąką. Dodać proszek do pieczenia i śmietanę.
- Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i pokroić w paseczki o długości około 15 cm i szerokości 1 cm.
- Kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 25 min w nagrzanym piekarniku, aż będą lekko przyrumienione.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1011 głosów)