Home Zupy Paluchy z kminkiem

Paluchy z kminkiem

by

Paluchy, które są niezbędnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem.

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 750 g mąki
  • 1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki kminku
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • W misce posiekać margarynę i wymieszać z mąką. Dodać proszek do pieczenia i śmietanę.
  • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i pokroić w paseczki o długości około 15 cm i szerokości 1 cm.
  • Kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 25 min w nagrzanym piekarniku, aż będą lekko przyrumienione.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1011 głosów)

related articles