Pyszna zupa na bazie bulionu, którą można modyfikować do smaku! Przypomina zupę grzybową, którą jadłam w restauracji na Florydzie – i od tamtej pory próbowałam ją odtworzyć! W końcu znalazłam podobny przepis, który udało mi się zmodyfikować i oto jest wynik. Świetnie smakuje z sałatką lub z kanapką. Mam nadzieję, że będzie wam smakować! Polecane grzyby: shitake, portobellos lub pieczarki.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 120 g marchwi, obranej i pokrojonej w plasterki
- 115 g cebuli pokrojonej w krążki
- 90 g pora pokrojonego w plasterki
- 60 g selera naciowego pokrojonego plasterki
Przygotowanie:
- Masło roztopić w garnku na zupę na średnim ogniu. Dodać marchew, cebulę, por i seler. Podsmażać, mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rumiane (około 10 minut). Wmieszać tymianek i grzyby, i gotować aż grzyby będą miękkie (około 5 minut).
- Wlać do garnka bulion drobiowy i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Nalewać zupę do miseczek i podawać posypaną zieloną cebulką.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1352 głosów)